Σάββατο 30 Απριλίου 2016

«ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Το «σήριαλ» του ελληνικού πακέτου διάσωσης βρίσκεται στο επίκεντρο άρθρου που δημοσιεύεται στα blogs της Wall Street Journal, όπου σημειώνεται πως το ΔΝΤ «έχει χάσει την υπομονή του» με τα «μαθηματικά» της όλης υπόθεσης, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρεί σκληρή γραμμή εναντίον οποιασδήποτε ελάφρυνσης χρέους.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους δανειστές πως προτιμά να παραιτηθεί από το να δεχτεί τα προληπτικά μέτρα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση επί των διαπραγματεύσεων. Όπως εκτιμάται, ένας από τους τρεις «παίκτες» - Ελλάδα, ΔΝΤ, Γερμανία- θα πρέπει να υποχωρήσει: 

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχτεί την ελληνική πρόταση για «κόφτη», αλλά αυτό θα ήταν μεγάλος συμβιβασμός από πλευράς του. Η Γερμανία θα μπορούσε να στηρίξει την ελληνική πρόταση και να «χάσει» το ΔΝΤ, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ έχει περάσει έξι χρόνια τονίζοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι αξιόπιστο μόνο με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, θα μπορούσε «απλά» να υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ, με κάποιες παραχωρήσεις για να μπορούν να παρουσιάσουν «κάτι» οι κ.κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας. Η Ελλάδα, τονίζεται, είναι υπό πίεση για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς ξεμένει από ρευστό. Η κυβέρνηση μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Μάιο αλλά όχι τον Ιούνιο, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα.  

Ο απρόβλεπτος παράγοντας, σημειώνεται, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. «Πολλοί πολιτικοί και άλλοι παρατηρητές στην Αθήνα λένε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν θα περνούσαν από μια ψηφοφορία στη Βουλή. Όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών. 

Αντί να χάσει τη στήριξη των βουλευτών του, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πάει σε πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις θα έστελναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και θα άφηναν τη ΝΔ αντιμέτωπη με το ΔΝΤ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου